icon clock06.05.2020
icon eye484
СПОРТ

Ми працюємо. Ви залишайтеся вдома. Зупинимо COVID-19 разом

Про  коронавірус вже останнім часом інформації сказано дуже багато. І це зрозуміло – наразі це тема номер один. Тож не зайве вкотре наголосити на основних моментах, про які має знати кожен пересічний громадянин.

Найважливішими заходами профілактики захворювання є: миття рук протягом 20-40 секунд; обробіток рук дезинфікуючими засобами; не торкатися брудними руками очей, носа, рота; уникати скупчення людей, дотримуватися соціальної дистанції один від одного 1-1,5 метри; дезинфікація особистих речей (мобільні телефони, окуляри, валізи, тощо) та приміщень. Не забувайте про індивідуальні засоби захисту – маски, рукавички. З метою профілактики радив би зрошувати слизові оболонки носа і горла ізотонічним розчином морської солі.

Симптоми коронавіруса схожі із симптомами гострих респіраторних інфекцій – висока температура, біль у м’язах, слабкість, кашель, важке дихання. При перших же таких ознаках слід відразу ж телефонувати лікарю.. Лікар і тільки лікар повинен вирішувати залишатися вам вдома чи госпіталізувати. Діагноз хворому має ставити лише лікар, призначати курс лікування – теж тільки він. Ніякого самолікування, не піддавайтеся спокусі  придбавати розрекламовані медичні препарати, не порадившись з лікарем.  Практика засвідчує, що рано чи пізно хворий все одно звернеться до лікаря. А втрачений час може повернутися непоправною  втратою здоров’я та навіть життя.

Тепер щодо нашої ЦРЛ. Наш заклад не потрапив до переліку лікарень, куди будуть госпіталізовувати хворих на   COVID-19. Найближчі такі заклади визначені  у Лозовій та Балаклії. У нас є  відповідні рекомендації як доправляти у разі необхідності туди хворих на цю недугу із нашого району.

Для лікування хворих із гострими респіраторними інфекціями та пневмонією, як ускладненнями  ГРВІ, ми виділили 20 ліжко-місць в стаціонарі  інфекційного відділення. Сьогодні можу авторитетно спростувати чутки стосовно захворювань на   COVID-19 у нашому районі. Станом на сьогодні жодного такого хворого немає. Так, ми брали матеріал для дослідження у  чотирьох хворих на пневмонію і відправляли їх у спеціалізований діагностичний центр м.Харкова. Лабораторні дослідження показали оптимістичний результат. Ще двох хворих досліджували тут, у себе в лікарні експрес-тестами, які отримали як  благодійну допомогу. І теж отримали оптимістичні результати.

Хочеться сподіватися, що й надалі матимемо таку ж оптимістичну ситуацію. Але ми розуміємо всі ризики і серйозно готуємося до найнепередбачуванішої ситуації. Головне сьогодні – максимально можливо забезпечити  медичних працівників індивідуальними засобами захисту. Ресурси і резерви використовуємо різні – і власні можливості, і бюджетні кошти, і допомогу благодійників.

Про благодійників і власні ресурси. Вже через газету ми повідомляли, що агрофірми «Барвінківська» та «Подолівська» за підтримки Валерія Деми передали для нашої ЦРЛ 100 тисяч гривень, які ми використали на ці потреби. Буквально нещодавно надійшла від них ще така ж сума – і це дало нам можливість зробити заявку на придбання кисневого концентратора, дистанційних термоментрів, розхідного матеріалу для приладів штучної вентиляції легенів. Крім того закупляємо тканину, з якої шитимемо халати, бахіли, шапочки для медичних працівників. Спершу на новенькій швейній машинці, яку до речі, придбали також благодійним коштом, ми самостійно шили медичні багаторазові захисні маски, то зараз змушені шити й ці необхідні медикам речі. Оплачені заявки на цей товар вже давно лежать на центральному аптекарському складу, але виконати наші замовлення не можуть через відсутність  товару. Тож в такій ситуації підтримка небайдужих людей потрібна як ніколи. Я вже говорив про благодійність Валерія Деми та керівництва агрофірм «Барвінківська» і «Подолівська», які вже другим траншем виділили нам 100 тисяч гривень і передали 25 експрес-тестів. Минулого тижня міський голова Олександр Бало привіз ще один благодійний вантаж. Депутат обласної ради Анатолій Русецький від фонду «Даруй добро» передав колективу ЦРЛ 30 захисних комбінезонів, 20захисних окулярів, 100 літрів антисептичної рідини, 15 респіраторів антивірусних третього ступеню захисту.

Дякуємо всім, хто розуміє складність ситуації, хто підтримує медиків. Дякуємо всім, хто дотримується карантинних обмежень і дбає про своє здоров’я. Цим самим ви не тільки дбаєте про себе, а й допомагаєте нам, медикам. Отож, будьте здорові, бережіть себе. А ми будемо працювати для вас.

Валентин Шаталінський, заступник головного лікаря центральної районної лікарні.