Рекорд у швидкубінгу

Що таке швидкубінг? Або частіше можна почути спідкубінг – це справжнє хобі для інтелектуалів. Зібрати якомога швидше Кубик Рубіка і є швидкубінг. Спідкубер – це той, хто збирає цього кубика за короткий проміжок часу. Скільки часу потрібно вам, щоб зібрані грані відповідали кольору? Артем Рапай, учень ЗОШ№2, встановлює власний рекорд, а ми фіксуємо.

А поки хлопець налаштовується, знайомимось з ним та з його незвичним захопленням.

– Артем перейшов до шостого класу, – розповідає мама Олена, – з самого малечку знаходить собі якесь цікаве заняття. Це і захоплення спортом. Тато в нас і боксом займається, і штангу підіймає. Тож, і син вже з річного віку підіймав маленькі гантельки. Потім вдягнув і рукавички боксерські, аби з татом тренуватись. А коли пішов до школи, став проявляти схильність до творчості – це й малювання, й захоплення бісероплетінням та вишивкою. Навіть іграшки м’які шив. А ще, танці та футбол. Тож, не здивуюсь, якщо він відкриватиме для себе щось нове, цікаве та захоплююче. Кубика почав крутити з пів року тому. До цього спробував створювати власні анімаційні мультики, які викладав на своєму каналі в ютуб. Та на сьогодні розміщує там свої відео, на яких фіксує встановлені власні рекорди. Чи буде й надалі розвиватись у цьому напрямку, не знаю. Можливо, відкриє для себе ще щось. Та в будь-якому разі, ми пишаємось сином, його бажанням удосконалюватись, різносторонньо розвиватись. Сьогодні це Кубик Рубіка. Мабуть, карантин теж відіграв в цьому свою роль. Адже до цього почав відвідувати секцію важкої атлетики, тренувався у О.А.Ведмідя. Хочеться додати, швидкубінг позитивно вплинув на саме навчання в школі, особливо покращились оцінки з математики. В Україні лише два роки, як з’явився такий напрямок захоплення. Студенти й школярі змагаються між собою, встановлюють рекорди, навіть виходять на світовий рівень. Добре було б, якби в школі теж проводились такі змагання. Це було б цікаво.

В січні цього року Артем зацікавився Кубиком Рубіка. Потрапило до його уваги відео одного спідкубера. Вирішив спробувати й собі. Та на перший погляд легка справа виявляється не такою простою. Тож, кожен перегляд відео супроводжувався записами в зошит. Таким чином, більше ста п’ятдесяти алгоритмів для себе занотував і вивчив. Цілі конспекти з термінами та порадами. Разом з теорією й практикував – складав кубика, тренувався. І вже встановлює власні рекорди.

– Кубик Рубіка, – розповідає Артем, – це справжній тренажер для мозку. Якщо постійно цим займатись – це покращує пам’ять, розвивається стратегічне мислення, уважність, логіка. А ще – моторика рук. Адже, коли крутиш вверх, вниз, вліво, вправо, тренуються й пальці – це позитивно впливає й на суглоби, й на рухливість, а ще на дикцію, адже за мову та моторику відповідає одна ділянка мозку. Покращується пам’ять, адже під час збору треба прораховувати алгоритм послідовних дій. А ще, кубик знімає стрес, коли крутиш його в руках, заспокоюєшся, знімається напруженість. Тут, як в шахах, є любителі, які просто годинами можуть збирати його, а є професіонали.

Першим кубиком у Артема був «Мафанк», потім придбали «Юксін», а рекорд сьогодні фіксуємо з кубиком «ГАН». Розрізняються кубики механізмом, «ГАН», наприклад магнітний, це полегшує процес розвороту. Цей кубик 3*3*3. Та хлопець тренується й 2*2*2, й 4*4*4. Головне в цій справі правильно розмістити пальці, тобто дотримуватись правила, яке має назву «Фінгертріксер». Є бажання удосконалюватись і є куди. Адже існує велика кількість видів кубика, серед яких й відома всім змійка, а ще куля Рубіка та Ск’юб. Зібрати кубика – це розв’язати головоломку. Існує безліч методів. А ще, спідкубери ускладнюють сам процес, розв’язуючи по відображенню в дзеркалі або із зав’язаними очима, однією рукою чи взагалі ногами, під водою із затримкою дихання, і навіть в команді – коли один розв’язує, інший керує.

Тож, якщо ви розв’язуєте Кубика Рубіка, маєте власний результат і є бажання позмагатись з одинадцятирічним барвінківчанином спідкубером, радо влаштуємо змагання. А покищо фіксуємо до нашої Книги рекордів Факт № 22  з результатом в 10,52 секунди, власний рекорд, який встановив Артем Рапай.