icon clock30.03.2021
icon eye749
НОВИНИ

Кожен новий виріб – то крок до досконалості

Барвінківчанка не тільки займається виготовленням ексклюзивної біжутерії для модниць, а й вирощує унікальні сорти сухоцвітів

Не скажу, що потяг до творчості у барвінківчанки Анастасії Городян був з дитинства. І ботаніка та біологія у школі були не її «коником». І про існування епоксидної смоли вона й знати не знала. Тим більше, жодних хендмейд ідей з цього приводу ніколи не виникало. Все якось вийшло спонтанно. Само по собі. Побачила у соціальних мережах авторську біжутерію – якась майстриня виклала свої роботи. Сподобалися ті кулони та браслети. Зайшла на сторінку, подивилася-роздивилася, переглянула майстер-клас. Один, другий… І… пішла до  магазину купувати флакон епоксидної смоли.

Влітку 2018 року зробила свій перший набір прикрас – сережки, каблучка. То була її пробна біжутерія. Багато працювала над ним, експериментувала, застосовувала різні рекомендації досвідчених майстринь, сама щось вдосконалювала. Вийшло, ніби й непогано, але не те, що хотіла. Потім взялася за браслет. Замішуєш смолу разом із загущувачем, заливаєш у форму, даєш вистоятися, витягуєш, шліфуєш, обточуєш, поліруєш…Результат був кращим. Виріб оцінили, та й самій сподобалося. А що, коли в центрі каблучки покласти квіточку і залити смолою? А якщо у браслет додати комаху чи бджілку? І пішло… Вже зупинитися не могла.

Процес її захопив. Ідеї народжувалися одна за другою. Різні вироби, різні форми, різні способи заливки, різний матеріал. Пробувала все, вже сама впевнено експериментувала з технологіями. Зібрала достатньо матеріалу, інструменту, запаслася фурнітурою, аксесуарами. Але ж в магазині не все можна купити для творчості. Ось, скажімо, ті самі квіточки, листочки чи бутончики. Для роботи вони ой як потрібні…

Одне захоплення ланцюжком потягло до іншого. Потрібен був гербарій – добре висушений природний матеріал.

-Коли виїжджаємо з рідними чи друзями на природу, то вже нікого не дивує, що я беру із собою товстеньку стареньку книжку, – розповідає Настя. – Вона для заготовок. Ходжу полем чи лісом і збираю все, що впаде в око, що потрібно для моїх майбутніх прикрас. Різні квітки, листочки, пелюсточки… А вдома вже завершую процес досушування. Адже до рослин має бути індивідуальний підхід, бо кожна у різний час сохне. Важливо і не пересушити, і щоб вологи не лишилося, бо у виробі вона гнити почне.

Починала з гербарію рослин, а потім для декору своїх виробів і жучків та бджілок почала використовувати. Тут теж в процесі засушування є свої секрети і свої вимоги. До всього доходиш в процесі роботи. Поступово набуваєш досвіду, знань.

Так і в Анастасії. Кожен новий її виріб – то крок до досконалості. Скільки часу забирає така робота? Все залежить від ступеню складності. Найменше – 4 дні, найдовше – тиждень і більше. Один шар смоли застигає 24 години, якщо, приміром, квітку робити із пелюсток, то рахуйте, скільки шарів треба залити. А ще ж і довести напівфабрикат до логічного завершення. Адже біжутерія має відповідати рівню прикраси. У ній все має бути ідеальним, щоб радувало око, приносило задоволення.

Скільки за ці роки майстриня зробила різних прикрас – вже й не рахує. Дарувала подругам, рідним, знайомим, виставляла через соціальні мережі на продаж – клієнти знайшлися відразу. Почали навіть надходити замовлення на конкретні речі.

—Я цим процесом роботи надихаюся. Мені це до душі. Люблю занурюватися у творчість, вона мене поглинає. Навіть дивуюся, як я раніше без цього обходилася?—ділиться Анастасія.

А я дивуюся з іншого: звідки у неї час для такої забарної роботи, адже і вчиться заочно, і у відпустці по догляду за сином перебуває…

—Було б бажання, а час завжди можна знайти, — стверджує моя співрозмовниця. – Мої батьки, чоловік підтримують мене у всьому, тож радію кожній можливості сісти за своє робоче місце, розкласти свій інструментарій і зануритися у процес народження нової прикраси, яка вже вималювалася у моїй творчій уяві.

Можна було б на цьому й завершити розповідь про нашу землячку,  яка вміє творити ось такі оригінальні, неповторні прикраси. Але… Не можна не сказати ще про одне хобі Анастасії. Вона, разом з мамою,  взялася за вирощування квітів сухоцвіту.

Минулий рік був у цьому плані експериментальним – на присадибній ділянці відвели невелику клумбу під посів чотирьох видів  сухоцвіту — геліхризуму, васильків, кермеку, лаванди. Вчилися доглядати за цими рослинами, адже  процес їх вирощування різниться від звичайних квітів.

—А цьогоріч плануємо значно розширити площі під сухоцвіти, закупили насіння більше 10 різних видів. Сподіваюся, що тепер для виробництва своїх біжутерійних виробів матиму зі своїх грядок кермек (статиця), геліхризум, гомфрену, самшит, гіпсофілу, васильок, краспедію, лагурус, лунарію, скабіозу, дельфиніум, ромашку, лаванду. А надлишок – пропонуватиму  майстрам, які захоплюються флористикою, миловарінням, виробництвом декоративних свічок тощо. Попит на сухоцвіти є. І в мене є велике бажання займатися їх вирощуванням, — додає молода жінка.

…Загалом про своє хобі Настя готова розповідати довго і багато. У неї скільки ідей, скільки планів. Вона так захоплена всім цим творчим процесом, що розумієш — це вже не просто хобі, це справа її життя.

Не знаю, чи відбудеться Анастасія у фармацевтиці, бо вже здобула цю спеціальність, а ось у царині творчості – вона вже визнаний фахівець. Її творчий почерк уже оцінений, її сережки, браслети, кулони, кольє та інші хендмейд-прикраси вже користуються попитом у модниць.

Якщо вас зацікавили ці неповторні та нестандартні прикраси від Анастасії Городян – зайдіть на її сторінку в Інстаграм. Там скільки всіляких рукотворних її шедеврів побачите.

 

 Ірина СТОЛБОВА