icon clock19.05.2020
icon eye260
НОВИНИ

Етапи пом’якшення карантину

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль пояснив в ефірі програми “Свобода слова” на каналі ICTV, як саме Україна з 22 травня розпочне поетапне пом’якшення карантинних обмежень.

– Вже з 22 травня буде розглянуто питання переходу до другого етапу карантину, який включає низку пом’якшень. Ми дозволимо рух міського і приміського наземного транспорту, ми дозволимо проведення спортивних змагань без глядачів, ми також дозволимо роботу готелів, окрім хостелів, але не роботу ресторанів і басейнів у готелях. Також буде надана можливість проведення служб у храмах з розрахунку одна людина на 10 кв. м”, – зазначив Прем’єр-міністр, – з 25 травня Уряд планує дозволити роботу дитячих садочків, а також роботу метрополітену в тих містах, де буде дозволяти епідеміологічна ситуація. “Тут уже будемо працювати спільно з місцевою владою.

Очільник Уряду пояснив, що модель адаптивного карантину – це модель, коли скасовуються обмеження, запроваджені на рівні держави, але при цьому Уряд працює спільно з місцевою владою, яка буде дивитися, чи відповідає епідеміологічна ситуація в регіоні критеріям Міністерства охорони здоров’я.

– Ми обрали три критерії: заповненість ліжкомісць, кількість зроблених тестів та кількість захворілих на 100 тис. населення. Якщо ці три параметри відповідають встановленим МОЗ, можемо рухатись від етапу до етапу, – заявив Денис Шмигаль, – по мірі виконання цих трьох параметрів буде можливість робити заходи м’якшими або навпаки їх посилювати в тому або іншому регіоні. Рішення про відповідний подальший перебіг карантину будуть прийматися на засіданні Уряду в середу. Це буде другий етап пом’якшення карантинних заходів. Третій етап, якщо дозволятиме епідеміологічна ситуація, ми можемо запровадити з 1 червня. Третій етап послаблень карантину включатиме в себе початок навчальних заходів, відкриття спортзалів та фітнес-центрів (без басейнів) та відновлення міжобласних перевезень. Авіасполучення також може бути відновлено в червні. Але це, окрім ситуації із захворюваністю, також залежить від того, як авіасполучення будуть відкривати інші країни.

Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19 за посиланням  https://moz.gov.ua/article/news/operativna-informacija-pro-poshirennja-koronavirusnoi-infekcii-2019-ncov-1

  • МОЗ закликає: при перших симптомах респіраторних захворювань обов’язково зателефонуйте своєму сімейному лікарю. Залишайтеся вдома! Самоізоляція – найдієвіший спосіб убезпечити себе від інфікування.