Пишемо місцеву книгу рекордів разом

Фіксуємо факт №20 Стаж сільського депутата – 50 років!
Півстоліття мешканка Новопавлівки обирається депутатом Гусарівської сільської ради. Таким терміном представництва в органах місцевого самоврядування не може похвалитися жоден народний обранець на Барвінківщині.
  • Я сама родом із Дніпропетровщини, – розповідає Валентина Яківна. – Приїхала сюди, у Гусарівку, після закінчення технікуму. Працювала у колгоспі «Рассвет», якось відразу влилася і в колектив, і в громаду.
Ініціативного, відповідального, активного молодого спеціаліста відразу помітили і на виробництві, і в селі. У господарстві вона виконувала багато відповідальних доручень, порекомендували тоді її кандидатуру і на сільського депутата. Проголосували. Вибрали. І ось вже майже півстоліття В.Я.Чередніченко незміний депутат сільської ради по Новопавлівці.
  • Раніше у сільраді і 35 і 40 депутатів було, – пригадує ветеран праці. – Тоді на кожну вулицю мав бути свій обранець, а зараз наш депутатський корпус – це 14 осіб. Кількість менша, навантаження більше. Приміром зараз я один депутат аж на 6 вулиць. Більше людей, більше клопоту…
Клопіт-то справді багато – і сама жінка про проблеми села знає, і односельчани про них говорять.  Смітники, дороги, освітлення, впорядкування територій, ремонти закладів соціальної сфери… Всі ці питання і проблеми виносяться у сесійну залу, обговорються, по мірі можливостей сільського бюджету вирішуються.
А скільки траплялося таких суто життєвих ситуацій, коли доводилося в родинні конфлікти втручатися, примиряти подружжя, допомагати проблемним сім’ям…З усього цього й складаються прості турботи вуличного депутата. Хтось подякує, а хтось і невдоволеним лишається, мовляв не догодила…
Припав на роки її депутатської діяльності і так званний «талонний» період нашої історії. Пам’ятними були 80-ті роки минулого століття, коли на дефіцитні товари в Радянському Союзі запроваджувалася талонна система. Тож вуличному депутату доводилося буквально подвірний обхід проводити, роздаючи талони на мильні засоби, цукор,крупи, цигарки… І розносила, роздавала, вела облік, звітувала.
За п’ятдесят років  свого депутатства В.Я.Чередніченко довелося співпрацювати із сімома головами Гусарівської сільської ради. Перший раз її обрали депутатом, коли головував у сільраді І.Я.Таран. Потім на його місце прийшов Г.Д.Сідельніков. За ним – І.П.Мирний. Далі – В.Г.Чередніченко, В.І.Резюкін, В.Г.Тульпа. І ось вже 17 років очільником громади є О.М.Бацій.
– Якщо говорити про сільських депутатів, то у нинішньому скликанні багато прийшло молоді.Хоча є й депутати-старожили, – ділиться Валентина Яківна. – Серед них і Зінаїда Черних. Її депутський стаж 15 років. Саме стільки вона представляє у сільській раді  інтереси мещканців села Перша Василівка.
…Півстоліття сільський депутат. Безоплатно, на громадських засадах, без права отримувати якусь надбавку до зарплати чи пенсії. Привілеї і пільги мають депутати вищих рангів.А сільські обранці просто працюють, розуміючи відповідальність перед самим собою і перед односельчанами. Отак і В.Я.Чередніченко. Практично все своє трудове життя і вже після виходу на пенсію вона є незмінним депутатом сільської ради. Щиро сподіваюся, що і у виборчих списках на майбутніх місцевих виборах-2020 буде прізвище В.Я. Чередніченко. Бо їй довіряють люди, їй вірять і цінують її активну життєву позицію.
Чи не є 50-літній депутатський стаж нашої землячки абсолютним рекордом для України? Намагалися зясувати  це у всезнаючого інтернетівського гугла. Пошуковик видав десятки різних результатів. Виявляється є серед депутатів рекордсмени-кнопкодави, прогульники,  рекордсмени по наявності  закордонних фірм, по майновим статкам,  по кількісті помічників. Щоправда, цей перелік більше підпадає до реєстру антирекордів, бо таким хіба ж можна похвалитися перед своїми виборцями?! А ось подібних фактів такої довготривалої роботи у місцевому самоврядуванні нам не вдалося знайти.
Редакція звернулася за коментарем до керівника  Національного реєстру Рекордів Лани Вєтрової, яка люб’язно погодилася спеціально для «Вістей Барвінківщини» промоніторити вже зафіксовані по Україні факти рекордів трудової і громадської діяльності наших співвітчизників.
– Категорія рекордів, які підкреслюють професійні здібності людини і повагу громадян, одна із найпоширеніших у нашому реєстрі. У нас є най триваліший вчительський стаж в одній школі – 56 років, викладацької діяльності в одному виші- 59 років, акторський стаж – 70 років і багато інших фактів.  За цими цифрами стоїть колосальна праця людини, її професіоналізм, повага й шана людей. І в усвідомленні цього й полягає найбільша цінність таких рекордів. Щодо сільського депутатства у нас поки що рекордів не зафіксовано, а ось маємо у своєму реєстрі факт максимального стажу безперервного обрання депутата міської ради – 26 років. Тож Ваша землячка майже удвічі перекрила цей рекордний для України показник. Вітаємо! Передайте їй моє щире захоплення її працею, її життєвою позицією, депутатською діяльністю. Це дійсно досягнення, яке гідне поваги.
Маючи підтримку такого престижного в Україні реєстру національних рекордів, ми впевнено фіксуємо у нашій місцевій Книзі рекордів факт максимального стажу безперервного обрання депутатом сільської ради В.Я.Чередніченко.