icon clock25.07.2019
icon eye1134
Пам'ятки

Покровський Собор – відновимо разом

На початку червня 2019 року в одній із соціальних мереж з’явилась публікація від Барвінківської центральної районної бібліотеки під назвою «Покровський Собор – відновимо разом». Автори статті ведуть дискусію щодо наявності у періодичних та інших виданнях інформації про Покровський Собор, який розташовувався в м. Барвінкове по вул. Центральна,9 та був освячений у 1902 році та зруйнований у 1934році. Як виявилось інформації у виданнях не виявлено та було запропоновано читачам сторінки поділитися інформацією про Покровський Собор (документи, світлини, газетні статті, спогади).

Отже, що нам відомо про будівлю, яка прикрашала наше місто:

1. Освячений у 1902 році він є сучасником таких відомих у м. Харків церков як Зорянська поблизу метро «Холодна Гора» (1901р.) та «Благовіщенський» (1903р.). Архітектором всіх трьох об’єктів був Нємкін В.Х.;

2. Висота та довжина собору складала 51,4м, а ширина 24,5 м, дзвіниця була обладнана механічним годинником;

3. Побудований за кошти громади міста.

При обговоренні було знайдено виписку із переліку храмів Харківської губернії на 1917 рік, де назва собору обліковується як Георгіївська. Отже, є відкритим питання, яку подію або на честь кого хотіли збудувати собор?

Коли я шукав інформацію про собор, то почув, на мій погляд, правдоподібну історію. Коли більшовики вже заклали вибухівку у соборі аби стерти його з лиця землі, певна річ, на його захисті стояв настоятель. Його підняли на дзвіницю та скинули.

Перед тим настоятель встиг застерегти: «Якщо знищите цей собор, то цей край занепадатиме до того часу, поки його не відновлять.»

Можна довго дискутувати з цього приводу, але достатньо подивитись навколо на ті міста, що поряд із Барвінковим, і побачимо колосальне відставання у розвитку та занепад.

Залишається загадкою, до якої єпархії належав собор, хто був її настоятелем, скільки коштів було витрачено на його будівництво та чому був знищений лише він, якщо в місті на той час було дві церкви.

Під час обговорення люди більш за все пропонують відновити дороги, створити робочі місця, налагодити нормальний побут, а тільки після цього будувати храми.

Я не погоджуюсь із даними тезами, бо жодна людина не спитала, а яка ж мета даного проекту. А я скажу, що мета проста – на підставі історичних фактів показати мешканцям міста та району, що їхні предки були самодостатні, працьовиті та багаті, розвивали власний край, будуючи залізницю, заводи, впроваджуючи у виробництво новітні технології того часу, такі як паровий двигун.

Нинішнє покоління барвінківчан не тільки повинно знати про історію свого краю, а й на фактах минулого має пересвідчитися в тому, що великих справ можна досягати, об’єднуючи зусилля, спільнокошт. Адже саме цей Собор був побудований не за кошти якогось одного мануфактурника, а за кошти громади.

А щодо робочих місць та доріг — то це замкнуте коло, бо немає роботи, немає податків, немає податків — немає доріг. Я пропоную створити макет Собору у сотому масштабі, який би був точною копією не тільки за формами, а й за кольорами. Встановити його на підставку під скло із підсвіткою у фойє районного Будинку культури, там, де йому і місце. Зробити презентацію із залученням осіб, які брали участь у його створенні, а також запросити представників Харківської художньої школи ім. Раєвської–Іванової, інших інституцій та громадських об`єднань. 

Макет собору стане сучасною туристичною точкою, яку можна буде доповнювати легендами про підземелля, козацькі скарби, а можливо і не тільки їхні.

В свою чергу туризм — це одна із статей наповнення місцевого бюджету. Це сприятиме розвитку закладів харчування, готелів, перевізників, виготовлення сувенірної продукції.

Я хочу подякувати Денису Гурі – працівнику кафедри «Архітектури будівель і споруд та дизайну архітектурного середовища» Харківський національний університет міського господарства ім. О.М.Бекетова, за те що він повірив у мою ідею і разом зі своїми студентами безкоштовно відновив креслення собору лише за трьома фотографіями зробивши колосальну роботу по деталізації об’єкту.

Вгадую цілком закономірне питання читачів, а скільки коштує макет собору? Друкування макету на 3Д принтері із точною деталізацією, фарбування, виготовлення підставки та скляного куполу, встановлення підсвітки – до 100 тис. грн. Це не так багато —  якщо 2 тис. людей  зроблять внески  на це по 50 грн.

Тож, шановні барвінківчани, як вам ця ідея? Чи готові ви долучитися до шляхетної справи і зробити свій внесок у створення справді унікального макету, який відкриє завісу до цікавого історичного факту?

 

М. Докунін, керівник громадської

організації «Патріоти Барвінківщини».