icon clock21.02.2020
icon eye966
СПОРТ

А у нас равлики, а у вас?

Нещодавно ми започаткували рубрику «Хто він – ваш домашній улюбленець?». Запрошуємо й вас до активності. Робіть цікаве, сімейне фото зі своїми вихованцями, розкажіть про їх характер, про догляд, та за що саме ви його любите і надсилайте нам, а ми кращі фото та розповіді надрукуємо на сторінках ВБ та на нашому сайті.

В родині Селеменевих, як і в багатьох, живуть коти й собаки. Здавалося б це звичним. Але не звичним є сама кількість та види. Серед котів є два мейкуни, а ще сіамська кішечка. Собаки теж – є такса, а у вольєрі вже дорослі красені вівчарки.  Та це не єдині вихованці. Рік тому з’явились тут ще й велетенські  африканські равлики – Ахатина.

– Сьогодні, коли життя бурхливе та емоційне, треба мати щось, що моглоб зняти нервове напруження, – говорить Оксана, – А ці равлики – це справжній релакс. Відомо, як дорого коштують процедури з равликами в косметичних салонах. І ці омолоджуючі процедури користуються не аби яким попитом. А так як вживають равлики тільки рослинну їжу, то їх слиз вважається дезінфікуючим і цілющим, адже містить в собі велику кількість геалуронової кислоти. Саме тої, яку використовують в омолоджуючих косметичних кремах.

Та цих равликів можна утримувати вдома й любителям. Насолоджуватись їх природними якостями. Головне розуміти, як за ними правильно доглядати. І якщо дотримуватись умов їх утримання, то велетенські африканські равлики живуть до десяти років і стають гарними вихованцями.

– Добре, якщо є акваріум або тераріум, – продовжує Оксана, – ми утримуємо своїх красунчиків в спеціально підготовленому контейнері. Збоку зробили дірочки для повітря. На дно контейнеру до 3-5 см накладається субстрат, можна мох, який має бути постійно зволоженим.До речі все, що необхідне для утримання равликів можна придбати у ветеринарній аптеці. Шматочки кори краще не класти. Можна просто насипати піску. Для 2-3 молюсків «будиночок» має бути на 20 літрів, обов’язково з кришкою, в якій є дірочки для повітря. Один раз на півтора місяці треба повністю почистити акваріум (тераріум чи контейнер) і замінити субстрат. Встановлювати додатково освітлення не обов’язково, так як для равликів світло не відіграє ніякої ролі.Додаткове освітлення допускається, якщо росте якась рослинність в середині, наприклад плющ, або папоротник, які потребують освітлення. Однак воно має бути за межами контейнеру. В середину ставимо ємкість з водою. Якщо молюски зовсім малесенькі, то ємкість має бути міленька, щоб равлики не втонули. Дорослих равликів можна годувати один раз на два-три дні, а от маленьких щодня. Так як вони вегетаріанці, то в раціоні має бути тільки рослинна їжа. Дуже полюбляють вони листя салату, огірки, яблука, гарбуз та банани. Можна давати листя з дерев та ягідних кущів. Також листя шпинату, кукурудзи, диню, кабачки, обрізки з кавуна та ягоди. А от апельсин та виноград давати не варто. Вони містять підвищену кислотність, що може зашкодити равликові.  На картоплю та моркву равлики не зважають. А щоб поповнити їх раціон вуглеводами, можна давати вівсяні пластівці, висівки, сухе прісне печиво або хліб з твердих сортів пшениці. Обов’язково треба натерти їм крейди – це впливає й на їх рост, і на міцність панцеру. А це дуже важливо. Адже, якщо він пошкодиться, трісне, може надколотися – равлик помирає. Температура для утримання равликів 24 градуси є оптимальною. При сприятливих умовах вони швидко розмножуються. В  мене часто запитують, як відрізнити самку від самця? Ніяк. Вони моногамні, хто в який період відіграє яку роль, вирішують самі, головне, щоб було двійко. Це равлики декоративні, не той вид, що подається, як блюдо в ресторанах, та ікра коштує захмарно. Цей вид равликів використовується саме в косметології. Розмір досягає 14-16см. А їх ікринки дуже схожі на курячі яйця, тільки малесеньких розмірів. Дуже люблять вони купатись, навіть під струйкою води з крану. Здавалося б, що воно може розуміти, та кожен має свій характер поведінки. Одні дуже ліниві та повільні, інші навпаки, занадто активні. За ними спостерігати, заспокоює нерви. А для дітей з підвищенною активністю равлики сприяють зосередженості, уваги, спокою, спостереженню. Хтось для такої мети тримає рибок, та рибку в руках не потримаєш, тож равлику більше часу вдається утримувати почуття релаксу.

Ось такі, не звичні вихованці в родині Селеменевих. А хто вам дарує миті насолоди в дома? Який він – ваш вихованець? Пишіть, діліться своїми цікавими історіями, надсилайте фото, і наступного разу читачам буде цікаво познайомитись з вашим улюбленцем.