icon clock15.04.2020
icon eye668
СПОРТ

Картопляний гратен, мусака, болоньєзе, ньокі, полента…

Ви не знаєте про ці смачні страви? А учні кількох навчальних закладів району вже змогли їх скуштувати та оцінити.

Про проєкт «Нове шкільне харчування», який має на меті покращити культуру харчування у освітніх та оздоровчих закладах за програмою від кулінарного експерта Євгена Клопотенка знають, мабуть, кожен школяр, батьки та освітяни. В рамках цього проекту було розроблено «Збірник рецептів страв для харчування дітей шкільного віку в навчальних та оздоровчих закладах» до якого увійшло 110 кращих рецептів. В одному з етапів проекту було проведено конкурс на приготування шкільних сніданків за рецептами цієї збірки. В конкурсі взяли участь заклади освіти міста Барвінкового та Барвінківського району. Метою нового шкільного харчування є збереження та зміцнення здоров’я школярів.

– Наш заклад брав участь у конкурсі від Євгена Клопотенка, – розповідає директор Гаврилівського НВК, Л.М.Мірошніченко, – сам конкурс обумовлював 3-4 дні. За умовами конкурсу страви повинні максимально відповідати (зовнішньо) стравам за рецептами Євгена Клопотенка. Дітям найбільше сподобались: курячі палички, картопля брусочками з куркумою, зеленню та часником запечена в духовці, рис із соусом болоньєзе, лимонад. Інші страви відповідно до уподобань. Якщо в родині користуються популярністю страви з вареним буряком, то і діти його полюбляють, а якщо ні, то… Готували для всіх бажаючих.

Активну участь в конкурсі від відомого кулінарного експерта взяла і Барвінківська ЗОШ І-ІІІ ст..№2. Тут також два дні повністю діти мали змогу харчуватись за його рецептами.

– Ми декілька раз переглянули його збірку рецептів, – розповідає директор школи Н.В.Рудьковська, – чесно кажучи, я спочатку скептично поставилась до такого меню. Є такі рецепти, які викликають сумніви. Наприклад крем-суп, в приготуванні якого все перетирається. Вигляд готової страви не дуже приваблює, а діти ж спочатку очима сприймають. А от суп овочевий, світленький, він і виглядає апетитно. До того ж, є норми харчування дітей, були сумніви, чи зможемо ми їх поєднати. Та все ж, виходячи з наших можливостей, ми обрали декілька рецептів. Кухарям, правда це було клопітно, адже приготування цих страв потребує більше часу й більше рук, насправді. А так, як у нас тільки два кухаря готують, то це для них все-таки навантаження. Дуже дітям сподобались картопляні  ньокі, смажена риба, та приготувати їх треба чималу кількість, щоб нагодувати кожного учня 1-4 класів. Є такі рецепти, які взагалі викликали здивування. Наприклад, як можна поєднувати фарш та кисломолочний сир? Та смак виявився просто неперевершений. Ота сирна кислинка додала такого приємного смаку кебабу з сиром. Ще  м’ясні фрикадельки  готували. І хоч конкурс завершився, та деякі страви ми вирішили лишити в меню. Дітям вони до вподоби, їдять з задоволенням.

– На засіданні шкільного Парламентудіти ознайомилися зі стравами, що ввійшли до  збірника Є.Клопотенка, обговорили  меню з адміністрацією, з кухарями за яким ми будемо харчувати дітей.Планували на чотири дні, але карантин трохи завадив. До самого конкурсу ми готувались, – розповідає М.С.Воронкова, заступник директора з виховної роботи, – і їдальню прикрасили в стилі здорового харчування, й меню було оформлено відповідно. Діти мали змогу два дні повністю харчуватися за рецептами Є. Клопотенка, спробувати смачні страви та корисні напої. До смаку їм прийшовся й плов з фруктами, й рибна юшка. Ми готували навіть більше, аби й старші школярі теж за бажанням спробували ті страви. Взагалі, ми приймаємо участь в проекті Healshy Schools: заради здорових і радісних школярів і це харчування повністю відповідає програмі проекту. Адже мова йде за здоровий спосіб життя, де харчування відіграє значну роль. Ми з Наталією Валентинівною ретельно перебирали рецепти зі збірки. Хотілось побалувати дітей, але, звичайно, виходячи з наших можливостей, з наявності тих продуктів, що маємо. Та й об’єм і кількість приготування порцій треба враховувати, а ще й час приготування. Наші кухарочки дуже старались. Робили й салати з капусти й моркви. До буряку й сухарики за рецептом самі готували. Все дуже смачно було, головне, що дітям сподобалось. Вигляд кожної порції мав виглядати так, як на фото, апетитно й красиво. Це теж впливає на дитячий апетит. Ми за здорове харчування. Тож, вирішили й надалі готувати страви за рецептами Євгена Клопотенка. Серед напоїв діти вподобали лимонад та чай каркаде, а ще чай з липою.

– Мені дуже сподобались ньокі, – говорить учениця 4-Б класу Крістіна Сіденко, – ці варені картопляні галушки, дуже смачні, правда маленькі. А ще плов фруктовий з яблуками, горіхами, ізюмом. А з напоїв найсмачніший лимонад. Взагалі, нас смачно годують, мені все подобається. А ще нам багато цікавого розповідають про користь цих страв та про користь фруктів та овочів. Краще вживати смачну і натуральну їжу, добре приготовану, ніж чіпси та сухарики купувати.

– А мені більше до вподоби кебаб з сиром та оладки кукурудзяні з яблуками. Серед напоїв чай каркаде, – продовжує учень того ж 4-Б, Нікіта Євсюков, – а ще салат з буряком та сухариками дуже незвичний та смачний. Шкода тільки, що добавки немає. Все смачно, їси і їсти хочеться. Ось тільки погляньте, з яким апетитом всі їдять.

– Все це звичайно добре, – говорить кухар Т.О.Пархоменко, – ми й раніше старались готувати смачно. Були в нас і фрикадельки й котлетки. З рецептурника Клопотенка є що обрати для різновиду шкільного меню, звичайно за можливості. Є такі страви, які ми й раніше готували, назва просто інша та якась відмінність додана. Та до порад дослухаємось, додержуємось техніки приготування. Єдине, те, що потребує часу, як наприклад, ньокі наліпити, то на всіх одразу не реально встигнути. Це ж не просто пюре приготувати. За стандартом одненьке важить 15 грамів, на одну порцію їх треба декілька. Тож ми з моєю помічницею Л.Л.Матвійчук  розподіляємо приготування. Більшість рецептів розраховані на приготування 15-20 порцій, а коли їх треба набагато більше, то можна просто собі уявити необхідний ресурс часу. А до складу меню не одна ж якась страва входить, і на все потрібен час. Стараємось дітей годувати, щоб корисно і смачно було. І дітям подобається. А ще ж і старшим школярам треба приділити увагу. Приємно бачити, коли й старші учні прибігають з бажанням спробувати чогось новенького. Тожузгоджуємо з керівництвом склад смачних та корисних сніданків і, по можливості, продовжуємо здорове харчування.

Конкурс завершився. І хоч переможцями Барвінківські заклади освіти й не стали, та сама участь принесла чимало приємних вражень, нового досвіду та цікавих смакових відкриттів.  Звичайно, приємніше  було б почуватися переможцями. Хотілося б зустріти в стінах свого закладу знаменитого кухаря. З посмішкою діляться керівники шкіл. З радістю зустріли б Євгена Клопотенка. Та й сама участь у конкурсі принесла нове сприйняття дитячого харчування. І кожен погодиться – воно має бути корисним, свіжим, апетитним і дуже смачним!