Сувеніри від майстрині Інни

Я бачила ці сувеніри. Я думала, що придбані вони в якійсь елітній сувенірній крамниці, бо  серед ширпотребівського товару таких речей не побачиш. Ось цю красуню-Снігурку у світлому хутряному кожушку і ці візерунчаті санки для Діда Мороза, такого симпатичного бичка – символа року і не одну пару різдвяних чобітків, розшитих бісером та паєтками. Це с

увеніри із новорічної тематики. А ще є фігурки кумедних звірят,  мультяшних героїв, ляльки-мотанки, дизайнерські букети та інсталяції, що прикрашують інтер’єр кімнати. Наскільки красиві, унікальні всі ці речі, що кожну можна описувати з подробицями, бо навіть найдрібніший елемент, кожна деталька – сама довершена досконалість. І я була приємно здивована,  що автор цих робіт наша землячка. Ще більшим було здивування, коли майстриня розповідала про матеріал, який бере за основу для своїх поробк
«У творчості я забуваю про втому»
Інна Гнатко за професією до творчості ніякого стосунку не має. Вона дипломований фахівець-землевпорядник. Працює в місцевій агрофірмі «Барвінок». А ось потяг до всього прекрасного, мабуть, має вроджений. За що б не взялася – у всьому творчість проявляє.
– Мені друзі часто говорять, мовляв не ту ти справу по життю обрала, тобі б мистецтвом рукоділля займатися, – розповідає Інна Вікторівна. – Я всім відповідаю, що для мене рукоділля, творчість – це віддушина, це те, що допомагає знайти внутрішню гармонію, рівновагу, що заспокоює, відволікає від буденних проблем. Я не відчуваю втоми, коли сідаю за виготовлення тієї чи іншої речі. Втрачаю навіть відчуття часу – повністю занурююся у творчий процес. Можу годинами, звечора й до самого ранку  шити, клеяти, вирізати, фарбувати чи малювати, допоки не закінчу справу, не люблю відкладати недороблену річ, хочу бачити результат відразу, щоб не перериватися у творчій фантазії.
Скільки зроблено хендмейдів Інна вже й не рахує. Навіщо? Адже не для статистики робить. А для душі. Щоб подарувати друзям сувенірчик, щоб порадувати бризьких чи рідних красивою дрібничкою, щоб разом з синами взяти участь у шкільних ярмарках творчих поробок. Скільки років займається рукоділлям теж не пригадує – зі свого учнівства, коли уроки образотворчої праці стали улюбленим шкільним предметом.
Дизайнерські сувеніри виготовляє із… різного непотрібу
– Кожен день у нас вдома з’являються непотрібні коробки і коробочки, пакети і пакетики, упаковки та інші речі, які, найчастіше, опиняються у смітнику. Однак, якщо проявити фантазію і докласти трохи зусиль, з таких, здавалося б, абсолютно непотрібних речей можна змайструвати дійсно дизайнерські саморобки, – розповідає Інна Гнатко. – У нагоді стають і малесенькі шматочки тканини і природний матеріал – шишки, жолуді, гілка дерева чи суха коряга. Головне – включити уяву, пофантазувати – і вже розумієш яку річ я хочу зробити.
І молода майстриня фантазує.Уява вимальовує нові ідеї, народжує цікаві задуми. Зараз бачаться їй скандинавські гномики. Такі веселі, з білими кучерями, з добрим обличчям і в яскравому вбрані. Підзбирує матеріал для таких фігурок, які можуть бути і креативними оберегами-домовичками. І візьметься за роботу.
Кажуть, що творча людина талановита у всьому. І це про Інну Гнатко також. Вона не тільки займається ось таким дизайнерським ремеслом, а й гарно малює, чудово співає (без неї не обходиться жодне свято села у Гусарівці, виступала і на сцені районного Будинку культури). Вона здібна кухар і кулінар, її страви не тільки вражають відмінним смаком, а й презентацією. Кожен її салат чи тортик – це також шедевр творчості й креативу.
… І не кажіть, що часу немає для творчості, що не вистачає коштів для закупку матеріалу для якихось саморобок – все це відговірки для лінивих. Головне – мати бажання творити. І час знайдеться, і матеріал із підручного непотрібу можна знайти.